Νέες πρωτοβουλίες από τη ΔΕΛΤΑ για τη στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας

sideΗ ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών, έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η εταιρεία, σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση του Έλληνα παραγωγού, απορροφά κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή γάλακτος από Έλληνες κτηνοτρόφους στη χώρα μας. Η ΔΕΛΤΑ, επενδύοντας με συνέχεια και συνέπεια στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο συλλογής γάλακτος, στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και υποστηριζόμενο από τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις. Δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο και συλλέγει γάλα από επιλεγμένους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο της στήριξης και των ενεργειών που υλοποιεί η ΔΕΛΤΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας, εφαρμόζει από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσει πρωτοβουλίες και συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων και την παροχή τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης προς τους κτηνοτρόφους. Πιο συγκεκριμένα, για το 2016 βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω δράσεις:

Α) Πρόγραμμα συμβουλευτικής για τη βελτίωση της διαχείρισης και της διατροφής των γαλακτοπαραγωγών μονάδων

20160506_113418_HDR

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν ήδη με επιτυχία εκπαιδευτικές ημερίδες στις 12 Μαΐου στις Σέρρες και στις 16 Ιουνίου στην Ξάνθη, με θέμα: «Ο κρίσιμος παράγοντας της διατροφής στη βιώσιμη και ανταγωνιστική κτηνοτροφία» καθώς και στις 17 Οκτωβρίου στο Πλατύ Ημαθίας με θέμα: «Βιώσιμη και ανταγωνιστική κτηνοτροφία: Διατροφή – Διαχείριση – Αναπαραγωγή».

. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος παραγωγών και εκπροσώπων των τοπικών κτ ηνιατρικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη της ΔΕΛΤΑ μίλησαν στους παραγωγούς για τη σημασίας της ισόρροπης διατροφής στην παραγωγικότητα και την αναπαραγωγική λειτουργία των αγελάδων, καθώς και για τη χρήση  εναλλακτικών καλλιεργειών χονδροειδών ζωοτροφών, όπως τα ψυχανθή και το σόργο, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και την ορθολογικοποίηση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, παρουσιάστηκε  μελέτη για την ωφέλεια νέων και πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών που μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας, όπως το σόργο και η κινόα, που φέρνουν νέες δυνατότητες και προοπτικές  στον ελληνικό αγροτικό τομέα

 

Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Ζέρβας, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βασική κατεύθυνση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι:

α. η συνεχής αύξηση της παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου, που επιτυγχάνεται με την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής ανά ζώο, τη βελτίωση της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας, την επιμήκυνση της παραγωγικής ζωής των ζώων και τη μείωση των απωλειών για λόγους υγείας, και

β. η ορθολογικοποίηση του κόστους παραγωγής, με χρησιμοποίηση ισόρροπων σιτηρεσίων με το βέλτιστο δυνατό κόστος, και με τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της όλης διαχείρισης της μονάδας.

IMG_4884Αν και στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές μονάδες με υψηλή γαλακτοπαραγωγή, συγκρίσιμη με αυτήν των Ευρωπαϊκών χωρών, εντούτοις η όλη διαχείριση των Ελληνικών αγελαδοτροφικών μονάδων υπολείπεται, κυρίως λόγω μη τήρησης και αξιολόγησης των επιμέρους παραγόντων που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής (αναπαραγωγή, διάρκεια παραγωγικής ζωής, χρονικό διάστημα μεταξύ δύο τοκετών κ.ά.).

Σημαντικό στοιχείο επίσης, είναι η χορήγηση μη ισόρροπων σιτηρεσίων στα ζώα με συνέπεια  ή να μην εκπτύσσεται το παραγωγικό δυναμικό των ζώων ή να γίνεται σπατάλη θρεπτικών συστατικών. Ως συνέπεια, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το κόστος διατροφής, διαμορφώνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα και κυμαίνεται  από 50% έως 75% του συνολικού κόστους παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε φάρμες των νομών Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας και Πέλλας, με τη συμμετοχή επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στελεχών της ζώνης γάλακτος της ΔΕΛΤΑ.  Πραγματοποιήθηκε συστηματική καταγραφή των στοιχείων γαλακτοπαραγωγής, διατροφής, αναπαραγωγής των ζώων κ.ά. κάθε κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

P6176911Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται και την αξιολόγησή τους από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Καθ. κ. Γ. Ζέρβα,  υποβάλλεται στον κτηνοτρόφο εισηγητική έκθεση προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση της μονάδας, να εξασφαλισθεί το ισόρροπο των σιτηρεσίων και να βελτιωθεί το κόστος παραγωγής.

Το πρόγραμμα βελτίωσης της διαχείρισης και της διατροφής των γαλακτοπαραγωγών μονάδων της ΔΕΛΤΑ συνεχίζεται με την ένταξη όλο και περισσότερων κτηνοτρόφων, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό την Ακαδημαϊκή γνώση με την εφαρμοσμένη κτηνοτροφική πρακτική.

Στις ημερίδες αναφέρθηκαν επίσης, πρόσθετες δράσεις στήριξης της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας από τη ΔΕΛΤΑ. Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ρευστότητα στους παραγωγούς, ενώ με την προώθηση καλλιεργειών, όπως τα ψυχανθή και το σόργο, μπορούν να εξασφαλισθούν εναλλακτικές λύσεις στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών ζώων μελέτη για την ωφέλεια νέων και πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών που μπορούν να εφαρμοστούν στη χώρα μας, όπως το σόργο και η κινόα, που φέρνουν νέες δυνατότητες και προοπτικές  στον ελληνικό αγροτικό τομέα.

Β) Πειραματική μελέτη εναλλακτικών καλλιεργειών παραγωγής χονδροειδών ζωοτροφών

Σημαντική δράση του Σχεδίου Δράσης ΓΑΙΑ της ΔΕΛΤΑ για το 2016 είναι η μελέτη εναλλακτικών καλλιεργειών παραγωγής χονδροειδών ζωοτροφών. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε σπορά κτηνοτροφικού σόργου, στο αγρόκτημα του  Ινστιτούτου. Το πείραμα έχει σχεδιαστεί για να αξιολογηθεί το σόργο σε σχέση με το καλαμπόκι, που αποτελεί βασική χονδροειδή διατροφή των γαλακτοπαραγωγών ζώων, τόσο σε επίπεδο αγρού όσο και της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης (επίδραση στο κόστος διατροφής των ζώων και την παραγωγή του γάλακτος).

PicsArt_05-16-01.50.07 zervas_panel

Ο κ. Β. Χριστοδούλου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του κτηνοτροφικού σόργου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το σόργο μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο για καρπό, όσο και για χλωρή νομή και μπορεί για τη χώρα μας να αποτελέσει μια σημαντική χονδροειδή ζωοτροφή για τη διατροφή των μηρυκαστικών, ειδικά των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Ο κ. Ι. Χατζηγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφερόμενος στις εναλλακτικές καλλιέργειες παραγωγής χονδροειδών ζωοτροφών, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας των χορτοδοτικών ψυχανθών, σε συγκαλλιέργεια με τα σιτηρά, όπως αυτά προέκυψαν από τις μέχρι σήμερα πειραματικές καλλιέργειες που πραγματοποίησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ. Μεγάλη ώθηση στην καλλιέργεια των χορτοδοτικών ψυχανθών πρόκειται να δώσει και η αναμενόμενη ένταξή τους στην συνδεδεμένη ενίσχυση. Για το κτηνοτροφικό σόργο ανέφερε, ότι στις Μεσογειακές περιοχές παρουσιάζει πλεονεκτήματα, καθόσον απαιτεί 25 – 50 % λιγότερο νερό για την ολοκλήρωση της καλλιέργειας και αποδίδει 30 έως και 50% περισσότερη χλωρομάζα με την ίδια άρδευση.

17ksanthi