Ημερίδες ΓΑΙΑ, Φθινόπωρο 2014

Εκπαιδευτικές ημερίδες, Οκτώβριος ΄14.

5-1000x288

Το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ πραγματοποίησε εκπαιδευτική ημερίδα σε κτηνοτρόφους – καλλιεργητές την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας σηματοδοτώντας την έναρξη των δράσεων για τη χειμερινή καλλιεργητική περίοδο.

Η ήδη σύνθετη- φύση της δουλειάς των κτηνοτρόφων, που ολοένα και αυξάνει σε πολυπλοκότητα, απαιτεί υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων. Οι ημερίδες αυτές που συστηματικά πραγματοποιούνται από τη ΔΕΛΤΑ εκπαιδεύουν τους παραγωγούς στον επαναπροσανατολισμό του τρόπου διατροφής με τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών καλλιεργειών. Πέρα από αυτό, επιδιώκεται η προαγωγή των ορθών γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών αλλά και η ανάπτυξη θετικής στάσης στους παραγωγούς σχετικά με τη διαμόρφωση συνθηκών αειφορίας στην εργασία τους.

5-11-14-imgAA-1024x616Ηταν ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς που στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις και με παρεμβάσεις τους, έγκριτοι επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, επαγγελματίες γεωπόνοι και κτηνίατροι ειδικοί στην διατροφή των ζώων και επικοινώνησαν την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση στους ανθρώπους, που τελικά θα την εφαρμόσουν. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά:

  • ερευνητικά δεδομένα για τις συγκαλλιέργειες βίκου-κριθής, μπιζελιού-βρώμης , αλεξανδρινού τριφυλλιού-κριθαριού, κουκιού-κριθαριού
  • Τα πλεονεκτήματα και οι καλλιεργητικές τεχνικές των λειμώνων
  • Καλές πρακτικές στην ενσίρωση ψυχανθών
  • Σιτηρέσια με συμμετοχή ψυχανθών για αγελάδες υψηλής γαλακτοπαραγωγής με τρέχοντα στοιχεία κόστους
  • Η σημασία των χονδροειδών τροφών και των μη διατροφικών παραγόντων στη διατροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

Οι παραγωγοί «έβαλαν στο τραπέζι» τις εμπειρείες τους και τις απορίες τους και πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος κατά τον οποίο αναγνωρίστηκε η ανάγκη να μετατραπεί η γνώση σε χρηστικά πρωτόκολλα ευρείας εφαρμογής καθώς και να κατευθυνθεί η έρευνα σε ακαδημαϊκό επίπεδο ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες του καλλιεργητή – κτηνοτρόφου.

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενα επεξεργασίας του ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ ώστε να προσανατολίσουν τις μελλοντικές επιλογές και δράσεις μας!

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save