Καλλιέργειες χειμερινής περιόδου 2012-2013

Τη χειμερινή καλλιεργητική περίοδο 2012-13 οι παραγωγοί μας καλλιέργησαν 10 000 στρέμματα με  βίκο, μπιζέλι, μηδική, τριφύλλι, κουκί και άλλα κτηνοτροφικά φυτά και μας μιλάνε για την εμπειρία τους!

Φάρμα Αγγελίτση, Κρήνη Τρικάλων

aggelitsis1Τα αδέλφια Σωτήρης και Βασίλης Αγγελίτσης παρακολούθησαν το Φθινόπωρο την  εκπαιδευτική ημερίδα του σχεδίου δράσης ΓΑΙΑ στη Λάρισα και αποφάσισαν να διαθέσουν ένα μέρος από τα 220 στρέμματα που καλλιεργούν ετησίως, για συγκαλλιέργεια βίκου με κριθάρι «…έτσι δοκιμαστικά».

 

aggelitsis2«Αυτή τη στιγμή αρμέγουμε 68  αγελάδες, δίνουμε 2 τόνους γάλα τη  μέρα.Οι καλλιέργειές μας, κυρίως κριθάρι και  βρώμη μας φτάνουν να ταΐζουμε για όλη τη χρονιά. Φέτος, βάλαμε επιπλέον βίκο με κριθάρι μαζί και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, πήραμε 1000 κιλά το στρέμμα. Ο κτηνίατρος που παρακολουθεί τα ζώα, μας προτρέπει να το εντάξουμε συστηματικά στη διατροφή. Του χρόνου θα βάλουμε 150 στρέμματα…»

Φάρμα Ουργαντζόγλου, Θηριόπετρα Πέλλας

Οι αδελφοί Ουργανζόγλου, ο Νεκτάριος, ο Ηλίας και ο Γιάννης, δίνουν στη ΔΕΛΤΑ 4000 κιλά γάλα ημερησίως. Η φάρμα τους, που βρίσκεται στη Θηριόπετρα Πέλλας, έχει 200 γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. «Η επάρκεια των ζωοτροφών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία μιας φάρμας. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις ζωοτροφές που μας χρειάζονται καλλιεργώντας τις, για να μας βγαίνει πιο οικονομικά» μας λέει ο Νεκτάριος Ουργαντζόγλου.

ourgatzoglou

Φέτος αξιοποίησαν 250 στρέμματα γης συγκαλλιεργώντας μπιζέλι με μαλακό σιτάρι. Η σπορά έγινε στις 10 Νοεμβρίου και η συγκομιδή στις 23 Μαΐου με απόδοση 2680 κιλά το στρέμμα. Η χλωρομάζα ενσιρώθηκε και θα είναι έτοιμη να ταϊστεί στα τέλη Ιουνίου. Υπολογίζεται να καλύψει σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών των αγελάδων για 5 περίπου μήνες. Όπως μας είπε «…οι χειμερινές καλλιέργειες αξιοποιούν τα χωράφια χωρίς να σου ζητάνε πολλά. Βρήκα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες στις ημερίδες του σχεδίου δράσης ΓΑΙΑ και ελπίζω να συνεχιστούν.»

Φάρμα Αριστείδη Πλανήτερου, Αμαλιάδα Ηλείας

Ο Αριστείδης Πλανήτερος, κτηνοτρόφος στην Αμαλιάδα, από την αρχή συντάχθηκε με το «πνεύμα» του Σχεδίου Δράσης Γαία: «…καλλιεργώ ο ίδιος για τις τροφές μου. Προσπαθώ να αξιοποιώ τις χονδροειδείς ζωοτροφές σε όλες τις μορφές για να καλύπτω όσο γίνεται πιο οικονομικά την πρωτεΐνη στο σιτηρέσιο».

planhterosΣτα 20 στρέμματα μηδικής που ήδη καλλιεργούσε,  μετά την ενημερωτική – εκπαιδευτική ημερίδα στη Γαστούνη, ‘έβαλε’  άλλα 25 στρέμματα.  Η  μηδική είναι πολυετές ψυχανθές φυτό που χρησιμοποιείται ως χονδροειδής ζωοτροφή και έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. «Υπολογίζω απόδοση γύρω στους 6 τόνους το στρέμμα,χλωρό (σ.σ. γύρω στα 1250 κιλά σανό το στρέμμα),  παρ ΄ ότι  ήταν δύσκολη χρονιά φέτος· με τις πολλές βροχές είχαμε απώλειες φυτών»

Η Φάρμα του Αριστείδη Πλανήτερου που πέρασε από τον πατέρα στο γιο, παράγει αυτή τη στιγμή 650 κιλά ποιοτικού γάλακτος την ημέρα που παραδίδει στην εταιρία μας καθημερινά, εδώ και 22 χρόνια…

Φάρμα Νίκου & Ιωάννη Χαλκίδη, Eξαπλάτανος Πέλλας

Στον Εξαπλάτανο Πέλλας βρίσκεται η φάρμα των αδελφών Χαλκίδη. Κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές μαζί, με τις καλλιέργειες που βάζουν, ταΐζουν τα 60 ζώα τους και παράγουν 1300 κιλά γάλακτος ημερησίως. Φέτος έσπειραν  τον Οκτώβριο, βίκο με κριθάρι, 85 στρέμματα. «Οι βροχοπτώσεις ήταν πολλές αλλά δεν εμπόδισαν την ανάπτυξη των φυτών γιατί τα χωράφια είχαν προετοιμαστεί σωστά».

xaldikis1

Στις 20 Μαΐου, στους πρώτους λοβούς του βίκου συγκόμισαν τη χλωρομάζα που έφτασε σε απόδοση 1500 κιλά ενσιρωμένης μπάλας το στρέμμα (μετά από ξήρανση 9 ωρών)  «Υπολογίζουμε τον Ιούλιο να είναι έτοιμο· με το σιτηρέσιο που θα φτιάξουμε με βάση αυτό το ενσίρωμα, πιστεύουμε να περάσουμε μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό».

xaldikis2Σχετικά με την εμπειρία τους μας είπαν : «…έχουμε βάλει το βίκο με βρώμη μια χρονιά. Και μπιζέλι έχουμε καλλιεργήσει, με καλά αποτελέσματα. Στις ημερίδες ήρθαμε σε επαφή με γεωπόνους που μας είπαν αναλυτικά τη σωστή πρακτική, αλλά και τα πιο συνηθισμένα  λάθη που γίνονται, ώστε  να τα αποφύγουμε. Είναι σημαντική η σωστή πληροφόρηση του παραγωγού για τους τρόπους της διατροφής των ζώων με τέτοιου είδους ‘εναλλακτικές’ καλλιέργειες

 

Save

Save