Ημερίδες ΓΑΙΑ, Φθινόπωρο 2015

5-11-14-imgA

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη κτηνοτροφία: Προοπτικές και προκλήσεις», που διοργανώθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σχεδίου Δράσης ΓΑΙΑ της ΔΕΛΤΑ.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 60 άτομα, στο μεγαλύτερο μέρος τους κτηνοτρόφοι, αλλά και εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

8Το σχέδιο Δράσης Γαία με την διοργάνωση της ημερίδας αυτής επεδίωκε, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που διανύουμε, να σταθεί κοντά στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής αναλύοντας τις δυσκολίες και προτείνοντας εναλλακτικούς δρόμους.

Η βιωσιμότητα των επαγγελματιών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων μπορεί να επιτευχθεί με μείωση του κόστους παραγωγής γάλακτος, μέσα από την αξιοποίηση της χειμερινής γης, των υψηλών σε πρωτείνη ψυχανθών στη διατροφή των ζώων, με την χρησιμοποίηση νέων τεχνικών στην ενσίρωση, με την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και χρησιμοποιώντας άλλες, πιο στρατηγικές δράσεις, όπως η συμβολαιακή κτηνοτροφία.

3Όλα τα παραπάνω που αποτελούν θέματα αιχμής, αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας από διακεκριμένους ακαδημαικούς και επιστήμονες του χώρου ενώ ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος που ακολούθησε με τη ζωηρή συμμετοχή των παραγωγών κατέδειξε πως αν και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μέσα από τη συνεργατικότητα και τη συστηματική προσπάθεια μπορούν να επιτευχθούν σοβαρά βήματα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πρωτογενούς παραγωγής.

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας πατώντας εδώ

Για την ημερίδα έγινε αναφορά στον κλαδικό τύπο στην εφημερίδα Αgrenda,τεύχος 31/10/15 – 01/11/15 και σε τοπικό site:

45

45

45

5-11-14-imgA

5-11-14-imgA