Μάϊος 2015: Συμμετοχή στο εργαστήριο ««Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας και Επιχειρησιακές Ομάδες» της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε.

Σαν καλό παράδειγμα επιχειρησιακής ομάδας που προωθεί την καινοτομία, το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ, κλήθηκε να αναπτύξει τις δράσεις του από την  GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. στο εργαστήριο με θέμα «Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας και Επιχειρησιακές Ομάδες», στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας ΕΞΕΛΙΞΗ, στο Καστρί, στις 29/05 με ομιλία του κ. Ι. Βασταρδή, Διευθυντή Ζώνης Γάλακτος της εταιρείας.

Στη συνέχεια ο κ.Ι. Χατζηγεωργίου αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τη σχετική τεκμηρίωση των πιλοτικών προγραμμάτων καλλιεργειών ψυχανθών που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ για τη δημιουργία επιστημονικών δεδομένων προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στη διατροφή των ζώων.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων (αγροτών, ερευνητών, συμβούλων, αγρο-διατροφικών επιχειρήσεων κ.α.) σχετικά με τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχονται μέσω της νέας πολιτικής της ΕΕ για την καινοτομία στον αγροτικό τομέα  πριν από την έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) το οποίο προβλέπει σχετική χρηματοδοτική στήριξη.

Οι Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας (ΕΣΚ) αποτελούν μία νέα συλλογιστική για την προώθηση της καινοτομίας στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας «Γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα» (EIP-AGRI) αφορά ειδικά στον αγροτικό τομέα και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο πολιτικής προκειμένου τα αποτελέσματα της έρευνας να μεταφράζονται σε καινοτόμες ιδέες που θα εφαρμόζονται από τους αγρότες στο χωράφι.

Οι ΕΣΚ υλοποιούνται μεσω της δημιουργίας Επιχειρησιακών Ομάδων που απαρτίζονται  από ενδιαφερόμενους φορείς (π.χ. αγρότες, ερευνητές, συμβούλους, επιχειρήσεις κ.ά.) που συνεργάζονται προκειμένου να υλοποιούν δράσεις (διαδικασίες, προιόντα, τεχνολογίες) με την επιδίωξη να δώσουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα μέσα από την ανάπτυξη επωφελών για όλους συμπράξεων.

gaia_epixirimatikotita

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου